24 Saatte yazılımcı nasıl olunur? Sağlam bir yazılımcı nasıl olunur sorularına cevap arıyoruz?
Öncelikle iyi bir yazılımcı olmak için sağlam bir algoritma temeliniz olması ve İngilizce seviyenizin iyi olması değilse bile, en azından mesleki İngilizcenizin iyi olması gerekiyor. İşin altyapısında geliştirdiğiniz algoritmalar doğrultusunda kod yazıyorsunuz ve sonrasında öğrenmeniz gereken sadece syntax.
Programlama dillerinde sağlam algoritma temeliniz var ise sadece o programlama dilini gerekli araştırmalar yaparaz dökümantasyonları okuyarak 24 saat içerisinde öğrenebilirsiniz. Peki ya bu nasıl mümkün? Bir fikriniz var bu fikir doğrultusunda platform belirleyip işe koyulmanız gerekiyor. Önemli nokta, belirlediğiniz platformda kullanacağınız programlama dili, sağlam bir algoritma temelinizinde olduğunu düşünmekteyim. İlk adım olarak Öğreneceğiniz programlama dilinin Life Cycle (Yaşam Döngüsü ile nitelendirebiliriz) öğrenmeniz gerekiyor. Bu sayede yazılım planlı bir şekilde geliştirilebilir. Örneklendirerek mantığını daha iyi kavrayalım:
Bir mobil uygulama geliştirme kararı aldınız. İlk olarak bir fikir doğrultusunda kodlarınızı yazacağınız bir programlama dili belirlediniz ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir IDE’ yi yüklediniz.. Geliştiriceğiniz yazılımın tabiki de bir amacı olmalıdır. Geliştireceğiniz mobil uygulamanın taslağını çizmeniz işinizi kolaylaştırıcaktır.
1.adım olarak bir PLANLAMA yapmanız gerekmektedir nerden başlamanız gerektiğini ve hedefinizin neler olduğunu , bu hedefleri gerçekleştiricek adımları belirlemeniz gerekiyor.
2.adım belirlediğiniz hedefleri ve amaçları karşılayacak bir ANALİZ yapmanız gerekiyor. Belirlediğiniz platform ve programla dili amacınıza , hedeflerinize yönelik midir?
3.Adım : Programlama dilinin çalışma mantığını kavrayıp, gereksinimlerin tamamlanmasıyla birlikte TASARIM aşamasına başlanmalıdır. Yazılım tasarımında kullanılan en önemli tekniklerden birisi Soyutlama (Abstraction) dır. Soyutlama, problemlerin çözümlerini kolaylaştırmak için nesnelerin, olayların ve durumların bazı özelliklerin görmezden gelinmesidir.
Bu sayede odağınızın yönü sadece Tasarımda olucaktır. Fakat Tasarımınızı oluştururken bir full-stack ( back-end + front-end ) gibi düşünmeniz gerekiyor. Yaptığınız tasarım arka planda yazağınız kodlarla birbirini tamamlıyor mu? diye de düşünmeniz de gerekiyor. Son olarak Tasarımda sadece bir geliştirici olarak değilde bir kullanıcı gözüyle de bakmanız gerekiyor bu sizin kalitenizi arttırır. Kullanacağınız yapılarda 3 Farklı yönden bakmanız gerekiyor. Mobil uygulama tasarlarken dribbble yardım alabilirsiniz.
4.Adım: KODLAMA VE TEST , artık elinizde bir fikir var bu fikre uygun bir programlama dilin çalışma mantığına sahip olmak için araştırmalar yaptınız ve Tasarımızı da yapıcağınız kodlamaya uygun bir şekilde tasarladınız. Yapmanız gereken küçük algoritmalarla büyük yapıların akışını sağlamak. Kodlamada geliştiriciler hatalarla karşılaşıyor.
İşte sağlam bir yazılımcı karşılaştığı hatalara karşı pes etmeyip onu çözen kişiye denir. Hatalarınızın çözümüyle uğraşırken Stackoverflow ‘ da cevap bulabiliceğinizi düşünüyorum. Sizinle aynı hatayla karşılaşıp çözen insanların olduğunu da düşünmelisiniz. Eğerki hatayla karşılaşmıyorsanız işinizi iyi yapıyorsunuzdur. TEST aşamasında mobil uygulamanızın tasarım ve kodlama kısmını bitirmeden bu aşamayı da göz önünde tutmanız gerekiyor. Yapmakta olduğunuz mobil uygulamanın çalışma hızına yönelik testler, Kurulum testleri, Kullanılabilirlik testleri, Yük testleri,Performans testleri, Gerçek cihaz testleri gibi testler kodlama aşamasıyla birlikte yapılmalıdır. Uygulamanın en yoğun kullanılan alanına mutlaka uygulanması gerekir. Mobil uygulama testi blogumdan kullanabilicek test programlarını ve detaylarını inceleyebilirsiniz.Ayrıca uygulamanız Web platformuyla ilişki çalışıyor ise verilerini kullandığınız Web platforma’ da testler uygulanmalıdır.
6.Adım Teslim, Sunuş
Tabiki de uygulamanızın artık sonlarına doğru geldiniz ve heycanlısınız ben bu süreci çok önemli görüyorum.Sunuş aşaması Kullanıcı kitlesini en çok etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Kendinizi , firmanızı veya yaptığınız uygulamalara ne kadar iyi Reklam yaparsanız ve profesyonel tanıtırsanız o kadar talep görücektir.
Verdiğim örnekle birlikte herhangi bir yazılım geliştirirken bu süreçlerin takibinde planlı programlı çalışırsanız kendinizi daha hızlı olamaya ve çalışmaya motive edebiliceksiniz. En önemli noktalardan tekrardan söz etmek istiyorum Sağlam Algoritma ve İngilizce ile başarabilirsiniz.
Farklı bir örnek veya Reklam süreçleri ile ilgili detaylı bilgiler için ulaşabilirsiniz. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.
“Çalışmak Başarmanın ta Kendisidir!”
Gerçekten yeni başlayanlar için yol gösterici bir yazı olmuş. Favorilerime ekledim.
Güzel bir yazı olmuş. Her okuduğunda yeni bir şeyler öğrenip uygulayacağın bir rehber olmuş. Elinize sağlık.