Mobil uygulama pazarı gün geçtikçe büyüyen bir sektördür. Hatalardan arındırılmış, farklı platformlarda tutarlı çalışan bir uygulama oluşturmak, kullanıcı sadakati başta olmak üzere birçok açıdan önemlidir. Ön hazırlık aşamasında detaylı bir test süreci, hem şirketler hem de bireysel kullanıcıların, uygulamalarından daha yüksek verim almasını sağlayabilir.

Teknik düzeyde mobil uygulamaları farklı işletim sistemleri, farklı GSM operatörleri ve farklı mobil cihaz türleri için test etmek gerekir. Çünkü akıllı cihazlar hafıza, bağlanabilirlik, ara yüz standartları, ekran çözünürlüğü ve genişliği bakımından farklılık gösterir.

Mobil uygulama geliştirilirken birim ve tümleştirme testlerine ek olarak aşağıdaki testler uygulanır. Genel olarak mobil uygulamalara uygulanan 6 ana test türünden söz etmek mümkündür:

  • Kurulum Testi
  • Fonksiyonel Test
  • Performans Testi
  • Güç Tüketim Testi
  • Kesme Testi
  • Kullanılabilirlik Testi

Kurulum Testi : Herhangi bir mobil uygulamanın kurulumu basit olmalı ve kurulumun ilerleme durumu hakkında bilgiler vermelidir. Test uzmanları kurulum testi ile bu durumu kontrol eder. Böylece kullanıcı uygulamanın yüklenme zamanını tahmin etmek zorunda kalmaz.

Fonksiyonel Test : Bu test türü tamamen uygulamanın işleyişine bağlıdır. Test yapılırken aşağıdaki önemli adımlar gerçekleştirilir

  • Uygulama tüm cihazlarda test edilmelidir.
  • Uygulamanın tüm fonksiyonları test edilmelidir. (Selenium)
  • Bellek tamamen doluysa da uygulama düzgün çalışmalıdır
  • Uygulama, sayfa yüklenirken veya yönlendirilirken zorla durdurulmuş ise bilgilendirici mesaj vermelidir. (Hata Sayfası Tasarlanabilir)
  • Uygulama herhangi e-ödeme sistemi veya bilgi içeriyorsa verilerin son derece güvenli olduğundan emin olunmalıdır. ( SSL Sertifikası alınmalıdır. )

Performans Testi : Kullanıcı arayüzü ve fonksiyonel testlerde fark edilemeyen istisnaları bulur. Uygulama beklenen maksimum yük taşıma kapasitesinden %20 daha fazlasını taşıma yeteneğine sahip olmalıdır. Kullanıcı bazı benzer işlemleri tekrar tekrar gerçekleştirdiğinde, uygulamada askıya alınma veya kapanma olmamalıdır. Cihazda aynı anda birden fazla uygulama çalışıyorsa, bizim uygulamamız arka planda çalışırken diğer uygulamalara gerekli telefon hafızasını bırakabilmek için yeteri kadar akıllı olmalıdır ve tekrar aktif olduğunda herhangi bir normal olmayan davranış göstermemelidir. Yüklenme zamanı çok uzun olmamalıdır. Cihazın bataryası düşük iken uygulama çalıştırıldığında, cihazın işletim sistemi tarafından dayatılan herhangi bir aksaklık veya askıya alınma olmadan uygulamanın problemsiz bir şekilde çalıştığı doğrulanmalıdır.Önerdiğim JMeter ile yük testi uygulanabilir.

Güç Tüketim Testi : Uygulamanın çalışma sürecinde cihazın bataryasını ne oranda kullandığı test edilir. Çok şarj tüketen bir uygulama kullanıcı için verimli olmayacaktır. Teste başlamadan önce mobil cihazın şarjının %100 dolu olduğundan emin olunmalıdır. Teste başlandığı andan itibaren not alınmalıdır. Farklı senaryolar kullanarak test yapılmalı ve batarya güç tüketimi ölçülmelidir.



Kesme Testi : Ağ bağlantısı çeşidi: Uygulama Wi-Fi, 4g, 3g ve ya 2g bağlantılarında kolaylıkla çalışmalıdır. Cihaz herhangi bir bağlantıdan diğerine geçerse, uygulama bunu otomatik olarak algılayarak diğer ağa bağlanmalıdır. Cihazda sim kart takılı olmasa da uygulama düzgün çalışmalıdır ( Mobil Servis Ağı’ndan bağımsız uygulamalar için) . Uçak modu aktifken de uygulama düzgün çalışmalıdır. ( Herhangi bir veri servisi gerektirmeyen uygulamalar için). Eğer çalışması buna bağlı olan uygulamalar var ise kullanıcıya açık bir şekilde bilgi sunulmalıdır. SD Kart Etkileşimi: Bu faktör mobil cihazlarda hayati bir rol oynar. Uygulama SD kartın takılı olmaması ve herhangi bir nedenden dolayı çalışmaması durumunda işlevleri yerine getiremediği zaman kullanıcıya bilgilendirme mesajları sunmalıdır. Uygulamada, “SD karta taşı” şeklinde seçenek olmalıdır. Aramalar Ve Mesajlar: Mobil cihazın arama, SMS gibi temel işlevlerinin devreye girdiği ve uygulamanın çalışmaya ara verdiği süreç incelenir. Yeniden başlatıldığında uygulamanın işlevini olması gerektiği gibi sürdürüp sürdürmediği test edilir

Kullanılabilirlik Testi : Bir mobil uygulama geliştirilirken ekstra dikkat gerektiren faktör kullanılabilirliktir. Herhangi bir uygulamanın başarısı ya da başarısızlığı kullanıcı ara yüzüne bağlıdır. Uygulamanın ara yüzü her cihaz için uyumlu olmalıdır. Ekrana sığmamış, kaymış kontroller olmamalıdır. Yazılar okunaklı olmalıdır. Uygulama veya sayfa yüklenirken ilerleme göstergesi bulunmalıdır. Böylece kullanıcı bazı verilerin yüklendiğinin farkında olur. Buton boyutları düzgün olmalıdır ve geniş parmak tipleri tarafından kolayca tıklanabilmelidir. Genel olarak verilen kullanılabilirlik kurallarına uymalıdır.

EkBillgi: Kullandığınız mobil uygulama Web Platforma bağlı ise yaptığınız isteklerin testlerini gelen ve giden verilerin analizlerini Fiddler ile yapabilirsiniz. Detaylı incelemek için Fiddler blogumu inceleyebilirsiniz.